Friday, December 31, 2010

kerja o0o0 kerja~ ~

alhamdulillah..
akhirnye dpt gak aku kerje setelah hampir sebulan tanam anggur kat uma yg tak membuahkan hasil langsung! haha~ syukur sgt2 kehadrat Illahi.. aku tak kesah dpt keje kat mane pon.. maybe skg ni rezeki aku kat hotel.. org kate kalo keje hotel ni terlibat ngn subahat.. tp nk wat cmne.. da rezeki aku ade kat situ.. kalo aku tolak keje kat situ, aku gak yang rugi.. tah bape lame aku akan tanam anggur.. =(

so far, da 1 week keje ni, okay la.. pekerja laen pon layan okay je.. sbb hotel tu pon still under construction lagi.. still tak dapat environment work sebenar.. pekerje kat situ pon tak ramai mane.. wat mase skg ni still boley la nk borak borak.. nak gurau gurau.. nanti bile dorang da masok shift masing2, da tak dapat nak rase suasane yg sempoi2 gini da.. haha~ tapi seb bek aku keje office hour.. 9.00 am until 5.00 pm.. yang malang nye, ari sabtu kene keje half day plak.. adusss!!!~

first day masok keje ade lagi 11 orang yang register same2 ngn aku.. masing masing pon pakai la smart smart belake.. yang pompuan, as usual make up punye la tebal ngn high heel lagi.. mmg cun! yang lelaki plak, siap ber'tie'.. fuhh! mmg smart la beb.. boley cair kalo pandang skali..hihi~ aku mmg kene pandang sekali je pon.. almaklum la, da jadi tunang orang.. haha~ next next day bile da tau tugasan masing masing, dorg pon serabai serabai je g keje.. termasok la aku.. pakai tshirt je kot g keje.. aku ni da la keje dlm ofis.. haha~ tp bile hotel tu da opening, masing masing kene la jage appearance.. attitude.. keje hotel la katekan.. mane boley serabai serabai g keje.. hehe~

hopefully, aku boley bekerja seelok elok nye.. walaupon aku sorang je yang fresh graduate, aku harap dorg dapat bg tunjuk ajar kat aku.. tak de la aku jadi sorang freshie yang tak tau nak wat keje.. sedey wo0o0~ sbb dorang sume da ade byk pengalaman dlm bidang perhotelan ni.. doakan aku boley perform time keje eh.. aminnnnn~~

Saturday, December 18, 2010

Tensen

Ade satu hari tu, aku ditanye kenape aku beli banyak sangat mainan?
Persoalannye, kenape soalan tu ditanye sebenonye at the first place?

kalau ditanye sebab aku dah beso, tapi beli mainan sume tu akan menampakkan perangai aku macam budak kecik. Hadoiyaiii....aku memang dari kecik suke ngan mainan mainan ni, lagi lagi kalau model pasang pasang sendirik ni. Bukan aku sorang tau sebenonye, abah aku En Jaffar bin Ahmad tu, pun minat jugak. Lebih detail lagi die minat model model kapal terbang, umo dah 51 dah tu. Takde pun nampak macam bebudak kecik. Aku rase aku dari kecik memang aku ikut perangai abah aku ni. Mane tumpahnye kuah abah aku kalau tak keatas nasi aku kan. Sebab tu la sampai sekarang ni pun aku masih minat ngan bende tu.

Dan aku jadikan bende ni hobi. Hobi dalam bahase saintifiknye adelah bende yang kite buat bile kite ade mase lapang. Aku tau bende model model ni tak la bape nak murah sangat, kalau murah punye, modelnye pun cikai cikai jek la. Nak model yang best best, kene la kuo sket duitnye. Kalau dah tau mahal, kenape beli? Dah la mainan jek. Macam membazir jek. Hadoiyaiii...dah name pun hobi, ade orang kumpul setem sanggup pulak berabis duit beli setem yang rare, beli buk setem sume. Yang suke memancing plak, beli joran, mate kail, ape kejadah name bende yang pusing pusing tu pun diorang beli ratus ratus, pastu kalau gi memancing pakai duit gak lagi. Kalau yang minat amik gambo plak, rege kamera jek dah ribu ribu, lense die lagi, beg die lagi. Rasenye takde pulak orang pertikaikan pasal membazir kat situ.

Aku tau, kalau betol hobi aku kan, mane model model aku yang dulu dulu? Apsal ade sikit jek, apsal macam baru nak start jek main bende ni? Kalau korang nak tau, aku memang dari kecik buat hobi ni, dah banyak dah model model yang aku siapkan, kalau campo ngan adik adik aku punye, lagi la banyak. Masih ade lagi saki baki model yang terselamat, ade simpan lagi kat rumah Pasir Gudang tu. Yang selebihnye telah jahanam dikejekan oleh bebudak kecik yang datang umah aku, ingatkan bende tu mainan biase dan hancurkan. Ade jugak yang telah hilang entah kemane disebabkan family aku yang beberape kali berpindah rumah sebab abah aku polis.

Tensen la jugak bile orang persoalkan bende yang aku suke buat ni. Sebab tu la aku luahkan kat sini.

Monday, December 13, 2010

Satu hari di Cheltenham

Bangun pagi ari ni pukul 6 la macam biase. Tapi sebenonye sebelum alarm henset aku bebunyik lagi aku dah tebangun, tekebil kebil mate aku sambil badan masih lagi baring kat katil. Rase puas plak tido malam tu sebab aku tido awal. Bangun jek la gi smayang. Lepas jek smayang subuh, mentalipon tunang tersayang bersembang sembang bertanye khabo. Abes sembang, aku gi laundry untuk membasuh baju yang sudah seminggu aku tak basuh. Basuh kalau seminit due siap takpe jugak, ni nak kene tunggu sengah jam untuk siap basuh. Dah siap basuh nak kene tunggu sejam la pulak untuk keringkan baju kat dryer.

Sementare aku menunggu baju aku tu siap, aku masak la nasik lemak. Yang bestnye santan takde, camne la pulak nak masak nasik lemak kan? So aku gune la alternatif lain iaitu menggunekan susu segar. Sambil tu aku modified sket sambal tumis smalam yang rasenye masam sket dan pekat macam sambal sira. Setelah letak minyak lagi sket, air sket, bawang merah sket, bawang putih sket, garam, ajinomoto, gaul gaul, jadik sedap pun sambal tumisnye. lantas dengan cargas aku merebus 4 bijik telo untuk dimakan bersame nasik lemak nanti. Nasik sume dah siap masak, baju pun dah siap jugak. So aku mandi la, sambil tu member aku yang dok satu appartment ni pun dah bangun, dah siap siap dah pun.

Lepas aku mandi, kitorang pun makan la nasik lemak dengan air nes o yang aku buat sebelum aku pegi mandi tu. Siap jek makan, lepak luo main helikopter kontrol jap. Pergh...layan gak la, suhu kat luo pun takde la bape nak sejuk. Tapi angin kuat la pulak, dah susah nak kontrol helikopternye. Bile heli dah abes bateri, masuk dalam umah balik sambil berbincang mane nak pegi ari ni. Akhirnye membuat keputusan untuk pegi Bourton-on-the-water kat Cheltenham.

Ape jadahnye yang ade kat sane? Untuk yang tak tau, meh sini aku bagitau. Tarikan utama kat sane adelah Model Village iaitu kampung tu yang diskala kecikkan. Nape? tak caye ke? Ni ha aku letak sket gambo aku ngan bangunan kecik kecik. Terase la macam aku ni Ultraman yang tanpe kostum. Kat sini jugak ade Miniature model. Ape bende tu? aku nak terangkan pun tak tau, so aku letak je la gambo kat sini yek. Die ade banyak set, tapi aku letak sket jek. Nak tengok sume, tengok kat pic facebook aku la yek.



Pastu kat sini ade Dragonfly maze. Kite akan masuk satu labyrith. Ala, kalau tak tau labyrith tu ape, die adelah jalan yang kalau kite masuk, kiri kanan ade tembok tinggi, dan kite akan jalan jalan sampai la kite jumpe jalan keluo. Dragonfly mase ni yang bestnye adelah mase kite carik jalan kuo tu, ade teka teki yang perlu kite selesaikan. Kite akan carik klu klu yang die letak bertaburan. Klu klu tu akan digunekan bile kite lagi sikit nak jumpe jalan keluar. Mase nak jumpe jalan keluar tu, akan ade satu bangunan kecik yang mane kat dalamnye ade satu peti kace dan dalamnye ade satu patung katak yang besar. Bile kite cantumkan sume klu klu yang kite dapat kumpulkan tu, perkataan yang dapat kitorang selesaikan adelah "place your hand on the monkeys and step on the catterpillar and wait". Bile kitorang buat ape yang klu tu suruh buat, mulut katak tu terbukak dan ade la keluar pepatung mas dari mulut katak tu. So, satu pengalaman jugak la sambil jalan jalan aku ngan member aku sorang ni dapat memerah otak sket. Ni aku ade letak video kitorang masuk dalam maze tu. Tapi spoil sket la, bateri blackberry member aku ni abes plak time tengah syok syok merakam. Bile dah donlod masuk dalam komputer, filne rupenye korupt.So kesimpulannye, takde la videonye muahahaha.

Pastu kat sini ade Railway exibition. Pameran mainan keretapi model kecik yang boleh jalan jalan kat landasan die tu. Gile ah detail diorang ni buat, siap ade bukit bukau sume, sungai pun ade. Keretapi die pun smart smart sumenye, siap ngan bunyik keretapi betol tu. Tapi sunguh sayang kerane kat dalam tu tak dibenarkan untuk mengambil gambar apetah lagi mengambil video. Mungkin kerane ape yang diorang dah buat tu taknak ade orang lain tiru kot. Bukan tiru tak boleh nak main keretapi tu, tapi mungkin taknak orang tiru landskap yang diorang tu dah create. Dan malang untuk aku ngan member aku ni, kat sini bukan saje pamerkan keretapi mainan saje, rupenye segale jenis mainan die ade jual sekali. Dan aku terpengaruh dengan hasutan nafsu aku dan akhirnye aku membeli satu set model kereta kebal dan member aku ni pulak beli set kerete dogde viper. Tu ha gambo menannye aku letakkan untuk tatapan korang.

Abes pegi tengok keretapi,, kitorang pegi Motor Museum pulak. Kat sini sumenye pasal kenderaan lame lame, zaman atok atok kite dulu la kot. Kat sini boleh amik gambo tapi lighting die pulak tak cukup sangat untuk mengizinkan aku amik gambo banyak banyak. Maklumla, pakai kamera henset jek. Ni yang membuatkan aku berazam untuk mengangkat Soni Erikson Satio setibenye aku balik Malaysia ni. Power sket kamera kat henset tu, 12.1 megapixel tu. Berbalik kat Motor Museum, kat sini toke museum tu tak pasang heater la pulak, so sepanjang pengembaraan dalam tempat tu aku kesejukan jek. Gambo takde, tapi aku letak la video pendek sket untuk gantikan gambo tu yek. Oleh sebab suhu melampau lampau sejuk, memang nak cepat abes tour la kat situ.

video

Abes jek tour, terus pegi kat kerete dan balik umah. Satu hari mengenjoykan diri, mereleasekan tensen dari tekanan bekerja. Moral of the story adelah, kat negeri orang ni kite boleh jek have fun jalan jalan, nape kat negeri sendirik asik nak dok umah jek. Ni yang membuatkan aku balik malaysia kang, nak gi jenjalan, bawak tunang aku tu sekali yeay...

Wednesday, December 8, 2010

Hobi yang telah lame dilupekan.

Ni la hobi mase aku kecik kecik dulu, memasang model permainan tak kire la robot ataupun kenderaan. Macam dulu dulu mase aku kecik aku ade banyak robot gundam, ade model moto Honda, model Evangelion, tapi sumenye dah ranap akibat budak budak kecik yang dating umah aku dan ingat bende tu permainan. Abes patah riuk sumenye.Skang ni kat umah baru, aku nak sediakan tempat khas untuk model model aku ni. Tapi ape kes pulak aku nak bagitau sumenye kat sini kan??

Aku gi UK sebab urusan kerja, ade pojek special kat sini. Tapi waktu kerja hanyelah pada hari Isnin sehingga Jumaat. So, hari Sabtu ngan Ahad merayap la seluruh England. Dan kat sini la aku jumpe model model permainan yang aku sangat suka. Tak sangka pulak yang regenye kat sini murah murah belake, banyak la jugak yang aku beli.

Ape yang bestnye pasal hobi ni? Bendenye memang la macam takde makne bagi orang yang tak minat bende bende macam ni, tapi keseronokan bende ni adelah time memasang bende ni. Kite akan potong, tengok guide dan akan cuba untuk memastikan yang kite pasang bende tu secantik yang mungkin. Ade model yang dah siap berwarne contohnye model model robot gundam dan evangelion. Tapi untuk model kenderaan, kite perlu warnekan sendirik. Ade model yang dah siap bagi warne sekali dalam set nye, ade jugak yang perlu beli warne berasingan.

So kat posting yang ni, aku letak satu model yang aku dah berjaye siapkan sementare aku masih lagi kat UK ni. Ni adelah model kapal terbang pejuang model lama. Nama kapal terbang ni adelah Westland Whirlwind. Model ni kecik jek, skala 1:72 jek. Ni adelah sedikit gambo model yang dah berjaye disiapkan.

Saturday, December 4, 2010

S.U.M.P.A.H

ish ! !
da rindu gile da ni...
waduh...~
bape lame lagi mau tunggu ni dong....
(T_T)